U bent hier
2016 goed investeringsjaar ondanks moeilijkheden
In 2016 noteerden we 198 nieuwe investeringsprojecten in Vlaanderen voor een investeringsbedrag van 1,87 miljard € en een tewerkstelling van 4.260 jobs.
Het aantal investeringsprojecten kende opnieuw een versnelling in de tweede jaarhelft, waardoor we, ondanks de geopolitiek ongunstige ontwikkelingen, kunnen terugblikken op een zeer behoorlijk investeringsjaar. In de laatste 10 jaar heeft Vlaanderen 1.867 projecten binnen gehaald, goed voor een investeringsbedrag van zo’n 22,07 miljard € en 40.787 jobs.
Quote minister-president Geert Bourgeois:
“Met 198 nieuwe investeringsprojecten voor een investeringsbedrag van 1,87 miljard euro en een tewerkstelling van 4.260 jobs mogen we zeker tevreden zijn. Het aantal nieuwe jobs blijft op dezelfde hoogte als de jaren 2013, 2014 en 2015.
Ondanks een moeilijk jaar door geopolitieke en socio-economische ongunstige ontwikkelingen op internationaal vlak heeft Vlaanderen zich sterk weten te houden. 2015 was een uitzonderlijk goed jaar, maar 2016 doet het nog steeds beter dan 2013 en 2014, ook al sterke jaren. De aanslagen van 22 maart hebben in de eerste helft van vorig jaar onmiskenbaar een impact gehad op het aantal investeringen, maar we zien ook dat in de tweede jaarhelft er een versnelling is in de investeringsprojecten ten opzichte van de eerste jaarhelft.
Hier in Davos tijdens het World Economic Forum blijf ik onze open economie verdedigen. De internationalisering van de Vlaamse economie is voor deze regering een topprioriteit. Wij leven van de internationale handel en investeringen: een op zes jobs in Vlaanderen hangt af van de export. Ik merk ook tijdens de internationale contacten hier in Davos dat potentiële investeerders oog hebben voor de ondernemingsvriendelijke maatregelen van zowel de Vlaamse als de federale regering, zoals de verlaging van de lasten op arbeid. Maar men is ook goed op de hoogte van de troeven die Vlaanderen heeft: niet alleen onze centrale ligging, maar ook onze goed opgeleide en gemotiveerde arbeidskrachten, onze schitterende onderzoeksinstellingen en het topniveau van ons onderwijs”.
Tewerkstelling
Investeringsprojecten zijn lopende investeringsprojecten waarvan in 2016 beslist werd om deze uit te voeren in Vlaanderen. De aangeduide tewerkstellingscijfers slaan op de effectieve directe tewerkstelling die hiermee gepaard gaat. Aangezien het gaat om lopende investeringen spreidt de impact zich hiervan uit over de komende maanden tot maximum een tweetal jaar afhankelijk van de realisatietijd van het investeringsproject. Het grootste gedeelte van de voorziene tewerkstelling situeert zich in de logistiek (1554 jobs, 36,47%) en in sales & marketing (1420 jobs, 33,33%). Hoewel het aandeel van investeringen in productieactiviteiten licht gestegen is, is de impact op de tewerkstelling niet evenredig. Vorig jaar waren dit nog ruim 1.500 jobs, dit jaar nog 833. Waar in 2015 nog 1 op 3 nieuw gecreëerde jobs te situeren waren in de industrie, is dit vandaag nog 1 op 5. Voor sales & marketingactiviteiten is dit precies andersom, zodat deze zorgen voor een groot aandeel in de totale jobcreatie.
Soorten investeringen
De verhouding tussen de greenfields, expansies en M&A (mergers & acquisitions, fusies en overnames) kent enige verschuivingen. De greenfield investeringen blijven hun positie als meest populaire vorm van investeringen stevig behouden: 43,43% van alle investeringen. Dit is een lichte daling in vergelijking met 2015. Expansies door bestaande buitenlandse investeerders vallen terug met vijf procentpunten (31% in 2015). M&A’s daarentegen vertegenwoordigen 30,30 % van alle BDI (buitenlandse directe investeringen) projecten in Vlaanderen en hebben daarmee duidelijk een zwaardere impact dan vorig jaar (21 % in 2015).
Oorsprong buitenlandse investeringen
Wat de oorsprong van de buitenlandse investeringen betreft, zien we dat investeringen uit Azië en het Midden-Oosten blijven hangen rond 20%. De Europese investeerders blijven wel verantwoordelijk voor 60 % van alle investeringen, een stijging van 9 procentpunten ten opzichte van vorig jaar. Vooral het marktaandeel van Amerikaanse investeringen is sterk gezakt tot 20%, respectievelijk 8 en 12 procentpunten minder dan in ’15 en ’14.
In bijlage volgt de lijst van de top 10 van de landen van herkomst van buitenlandse investeringen.
- Net zoals vorig jaar is zowat 85% van de buitenlandse investeringsprojecten in Vlaanderen afkomstig uit de twaalf vermelde landen in onderstaande tabel.
- Dezelfde landen figureren ook nu weer op de top 10-lijst van landen die investeren in Vlaanderen.
- De Verenigde Staten blijft deze lijst nipt aanvoeren met 34 projecten (17,17 % aandeel). Vorig jaar waren dit nog 53 projecten en een aandeel van 23,35 %.
- De buurlanden scoren traditioneel hoog in deze ranking en hun aandeel stijgt van 33,95 % in 2015 tot maar liefst 41,41 % in 2016.
- Opvallend dit jaar is de verdere opmars van Zwitserse investeringen met 11 projecten, goed voor een 7de plaats.
- Van de Aziatische investeringen scoren vooral de Japanse investeringen uitstekend (5de plaats met 17 projecten). Het aandeel van de BRIC-landen, waarbij India en China de sterkhouders zijn, is gehalveerd ten opzichte van 2015. India verdwijnt sinds 2009 zelfs voor het eerst uit de top 10 van buitenlandse investeerders in Vlaanderen.
Het is nog wachten op cijfers van de andere Europese landen, maar de terugval in 2016 van die landen die traditioneel sterk tot zeer sterk in Vlaanderen en Europa investeren, met name China, India en uiteraard de VS, ondersteunt de these dat de terroristische aanslagen van IS op Europees grondgebied, de toenemende politieke en socio-economische onrust binnen de EU, en de toenemende geopolitieke instabiliteit in regio’s rondom Europa wel degelijk een impact hebben op investeerders die van op afstand richting Europa kijken.
Cijfertabellen in persmededeling in link (in kolom rechts)