Historisch laagste aantal Vlaamse inbreukdossiers inzake omzetting Europese regelgeving

Door Geert Bourgeois op 27 januari 2017, over deze onderwerpen: Vlaamse regering

Het aantal Europese inbreukdossiers wegens laattijdige of niet correcte omzetting van Europese regelgeving door Vlaanderen, is gedaald tot een historisch minimum. Dat blijkt uit de maandelijkse rapportering van de Vlaamse regering over de ontwikkelingen binnen de Europese Unie.

Minister-president Geert Bourgeois: “We willen de dossiers die er voor Vlaanderen echt toe doen, proactief aanpakken. Dat moet ervoor zorgen dat de Europese regelgeving die nu in voorbereiding is, later snel en correct in Vlaamse decreten en besluiten wordt omgezet. Door een proactieve follow-up vermijden we ook dat de Europese Commissie een inbreukprocedure tegen ons opstart.

In december 2016 waren er 9 inbreukdossiers aanhangig over Vlaamse regelgeving: 4 wegens laattijdige omzetting, en 5 waarbij de Commissie van oordeel is dat de omzetting niet correct of onvolledig gebeurde. (Bij 3 van de huidige 9 inbreukdossiers heeft Vlaanderen overigens zijn huiswerk gedaan, maar wachten we op de andere overheden alvorens de afronding formeel aangemeld kan worden).  Dat is een stuk minder dan in de vorige jaren (12 dossiers in november 2016, 15 in december 2015 en 15 in juni 2014).

Het gaat hierbij om de ‘lopende’ inbreukdossiers, dossiers waarin de Vlaamse overheid nog steeds maatregelen moet nemen om de inbreuk recht te zetten. Vanaf de rapportering over de maand januari 2017, zal er in de maandelijkse mededeling een duidelijk onderscheid gemaakt worden tussen deze ‘lopende’ inbreukdossiers en de ‘afgeronde’ inbreukdossiers. Die laatste zijn dossiers waarin Vlaanderen zich in orde heeft gesteld, maar die nog niet gesloten zijn door de Europese Commissie. Dat kan zijn omdat andere Belgische overheden nog steeds in gebreke blijven of omdat de Europese Commissie het onderzoek naar de tijdige en volledige omzetting en toepassing van het Europees recht nog niet heeft afgerond.

Minister-president Geert Bourgeois: “Elk inbreukdossier is er een te veel, zeker omdat het omzettingsdeficit van dit land een van de hoogste is binnen de Europese Unie. Vlaanderen zet daarom in op een betere centrale aansturing van de omzetting door de Eurocoördinator binnen het Departement Buitenlandse Zaken, op basis van een duidelijk afsprakenkader, opgenomen in een nieuwe omzendbrief.  Deze Vlaamse Regering heeft er bovendien in haar regeerakkoord uitdrukkelijk voor gekozen om bij de omzetting niet aan gold-plating te doen, waarmee we bedoelen dat we niet verder gaan dan de Europese regelgeving vereist. Dat is ook zo vastgelegd in een omzendbrief. Ook dat zorgt ervoor dat het duidelijker is wat en hoe er moet worden omgezet, en plaatst onze Vlaamse ondernemingen die de Europese regelgeving moeten navolgen, bovendien in een gelijk speelveld ten opzichte van hun Europese concurrenten."

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is